Şirketinizi Yönetirken Kaynaklarınızı Etkili ve Etkin Kullanın.
Etkili yönetim önceden belirlenmiş hedeflere ulaşma; etkin yönetim ise söz konusu hedeflere ulaşırken sahip olunan kaynaklardan ne kadar yararlanıldığıdır.
Yönetim, bir işletmenin amaçlarına ulaşması için mevcut kaynaklarının etkili ve etkin olarak kullanılmasıdır.
Günümüzün küreselleşen dünyasında insan ihtiyaçları her geçen gün artmakta ve mevcut kaynaklar hızla tükenmektedir. Zorlu şartlar altında yönetim becerisi, şirketin sürdürülebilir kârlı büyümesi için kilit öneme sahiptir.
Etkili yönetim önceden belirlenmiş hedeflere ulaşma; etkin yönetim ise söz konusu hedeflere ulaşırken sahip olunan kaynaklardan ne kadar yararlanıldığıdır.
Ülkemizdeki şirketlerin çoğu küçük ve orta boy aile şirketleridir. Aile şirketlerinin rekabet üstünlüğünü koruması ülke refahı için çok önemlidir. Zira her şirket kuruluşundan itibaren ulaşabildiği kaynakları kullanarak ürün ve/veya hizmet üretir. Şirketin başarısız olması durumunda ülkenin maddi kaynakları ve iş gücü boşa gider. Şirketin başarılı olması ile kaynak israfı engellenir.
Aile şirketlerinin başarılı olması için kısa ve uzun dönemde etkili ve etkin yönetilmesi gerekir.
Kısa dönemde etkililiği arttırmak için müşteri ihtiyaçlarının karşılanması gerekir. Müşteri ihtiyaçlarının karşılanıp karşılanmadığının en net göstergesi satış ve satışlardan elde edilen kârdır. Satışın sürekliliği için müşterilerin şirketinizle çalışma arzusu içinde olmalıdır. Bu arzu fiyat ve hizmetin dengelenmesiyle sağlanır. Ürünü çok ucuza kâr etmeden satıyorsanız kısa sürede problemlerle karşılaşmanız mümkündür. Şirketin damarlarında dolaşan kan nakittir. Kısa dönemde etkili olmak için müşterilerinizi memnun edin, kârlı ve nakit satış yapmaya özen gösterin.
Kısa dönemde etkinliği arttırmak için kaynakların özenli kullanılması gerekir. Eldeki para, insan ve tesisler şirketin kaynaklarıdır. Etkinliğiniz arttırmak için bunları yarın bitecekmiş kullanın. Bir kuzudan iki post çıkarın. Neye “hayır” diyeceğinizi belirleyin. Bu ve buna benzer kararların şirketin genelinde kişi, ünvan, pozisyondan bağımsız olarak verilmesi gerekir. Bunun için şirkette herkes için geçerli olan bir karar mekanizması ve süreçler oluşturun. Bunları yaptıktan sonra rol model olarak kurulan sistemlere uyun ve delinmesine izin vermeyin.
Uzun dönemde etkili olmak için şirketin yenilikçi olması gerekir. Yenilikçi olmak yenilikleri takip etmek değil, yenilikleri yaratmaktır. Girişimci olmaktır. İzleyen değil izlenen olmaktır. Rakiplerinizin sizi izlemesi için müşterilerinizi, rakiplerinizi, hem kendi pazarınızı hem de diğer pazarları yakından takip edin. Global arenadaki trendleri izleyin. İçinde bulunduğunuz sektörün dışındaki örnekleri kendi pazarınıza uygulayın. Girişimci olun. Unutmayın girişimci olmak yenilik yaratma ve risk alma ile mümkündür.
Şirketin uzun dönemde etkin olması için tek vücut olması gerekir. Birçok aile şirketinde görevler yönetim piramitinin tepesindeki aile üyelerinden aşağı doğru verilir. Aile üyeleri özellikle de kurucu hayatta ise kurucunun dediklerinin çalışanlar tarafından harfiyen yapması beklenir. Bu tür emir-komuta tarzı yönetim çalışanların kendilerine söylenene tepki vermesi üzerine kurulmuş mekanik bir sistemdir. Yani bir etki (emir) olduğunda tepki (görevin gerçekleştirilmesi) gelir. Bu doğal değildir. Uzun dönemde etkin olmak yani tek vücut olmak için yetki ve sorumluluğu dağıtın. Korku kültürünü yok edin. Kişileri değil olayları değerlendirin ve yargılayın. “Bilmiyorum” demeyi öğrenin. Unutmayın “akıllı adam abdal adamdan akıl alır.”
Sonuç olarak; aile şirketinizi başarılı olarak yönetmek istiyorsanız kısa ve uzun dönemde etkili ve etkin kararlar alın. Bu süreçte ihtiyaç olması durumunda Arkeon Danışmanlarının desteğe hazır olduğunu aklınızda bulundurun.
Ayhan Dayoğlu
06.08.2019